Het koudere weer is in aantocht. We zullen de komende maanden meer tijd binnen doorbrengen. De haard gaat aan, kaarsjes komen uit de kast en we hebben de gordijnen ā€™s avonds het liefst dicht. We doen alles om warm te blijven. Pantoffels? Mwah, je gaat er niet echt van shinen. Een wollen vloerkleed daarentegen zorgt voor sfeer, warmte, gezelligheid en verbinding. Krachtige kleuren, bijzondere patronen en de warmte van het materiaal geven je interieur een sterke basis, letterlijk en figuurlijk.

Wol in huis: warm van nature

Een wollen vloerkleed past perfect in verantwoorde trend van deze tijd: het gebruik van natuurlijke materialen. Niet alleen in vloerkleden doet wol het goed. Bedenk eens wat er in je huiskamer aan accessoires te vinden is. De poef, het plaid, kussenhoezen, het krukje dat je een tweede leven gaf door er een wollen hoesje omheen te breien en de schapenvacht in je rotan stoel die daardoor net wat lekkerder zit. Zomers verplaatsen we onze woonkamer naar buiten, in de winter halen we de natuur naar binnen. Klinkt logisch, toch?


Bron: Demartinohandmade

Wollen vloerkleed: de voordelen!

Hoeveel fijne eigenschappen van wol kun je zelf al noemen? We helpen je een handje en zetten de voordelen op een rijtje:Wol is warmte-isolerend. Wikkel je in een wollen kleed en warm zul je blijven. En met wol op de vloer heb je echt geen koude voeten meer!

 • Een wollen vloerkleed is geluiddempend en heeft daarmee dezelfde eigenschap als je gordijnen.
 • Wol is waterafstotend, knoeien mag, zij het niet te gretig.
 • Wol is bacteriewerend en vuilafstotend.
 • Zuivere scheerwol pluist bijna niet, de natuurlijke vezels blijven lang mooi.
 • De huisstofmijt houdt niet van wol want het ademt te goed!
 • Wol is moeilijk ontvlambaar. Waarom dacht je dat een wollen tapijt voor de haard het zo goed doet? Het is warm en veilig.
 • Een wollen vloerkleed is veerkrachtig waardoor je er best een tijdje zittend of liggend op of in kunt doorbrengen.
 • De veerkrachtigheid houdt je wollen carpet jarenlang mooi.
 • Door een aankoop te doen die jarenlang meegaat en door voor een ā€˜groeneā€™ wolsoort te kiezen doe je bovendien iets goeds voor het milieu.

Verantwoord imago, fabel of feit?

Wol is het imago van suf en pluizig allang voorbij. Sterker nog, hoogwaardige wollen kleden doen het goed bij trendsetters die duurzaamheid propageren. Let op dat je een kleed koopt van zuivere scheerwol. Synthetische exemplaren zijn vaak niet van echte wollen te onderscheiden. Controleer vĆ³Ć³r je aankoop de productomschrijving en het wolmerk zodat je zeker weet dat je zuivere wol koopt. Helaas zijn ook over het duurzame imago van zuivere scheerwol de meningen verdeeld.

Een wollen kleed is duurzaam

Het probleem zit hem in het productieproces. Schapen hebben grasland nodig waarvan ze leven maar stoten tijdens hun leven heel wat methaangas uit. En dat is slecht voor het milieu. Zonder schaap echter geen wol. Ook het transport, het verven van wol, de gebruikte bestrijdingsmiddelen en de grote hoeveelheden water en energie wegen mee. Kortom, toch iets om goed over na te denken, al is het hele pakket hoe dan ook duurzamer dan synthetisch geproduceerde kleden. Met het kopen van een echt wollen kleed draag je in elk geval niet bij aan de wegwerpmentaliteit. Je kunt jaren vooruit en daar is zeker wat voor te zeggen!

8 Tips: hoe houd je je wollen vloerkleed mooi?

Vaak denken we dat een wollen kleed het porselein is onder de kleden, wat ons weerhoudt tot aanschaf over te gaan. Toch valt het allemaal reuze mee. Zullen we je angst wegnemen?

 1. Schud je kleed regelmatig goed uit door het over de waslijn te hangen en uit te kloppen met de mattenklopper. Dat kan wat lastig zijn maar het loont de moeite.
 2. Stofzuig je kleed liefst wekelijks, ook de onderkant. Gebruik hiervoor de juiste zuigmond, die zonder stofharen
 3. Draai je vloerkleed elk halfjaar 180 graden. Sporen van stoel- en tafelpoten en loopsporen slijten dan minder snel in.
 4. Bij acute vlekken: niet wrijven! Daarmee beschadig je de wol of duw je de vlek verder naar binnen. Deppen met een droge doek is in eerste instantie de beste oplossing.
 5. Wil je je kleed nat reinigen, gebruik dan niet te veel vloeistof. Wol kan ongeveer 1/3 van zijn gewicht in vloeistof vasthouden. Het duurt lang voordat dat droog is! Het label aan je kleed kan je vertellen of het geschikt is voor het wolwasprogrammma van je wasmachine.
 6. Gebruik voor natte reiniging altijd middelen speciaal geschikt voor wol.
 7. Probeer een reinigingsmiddel altijd eerst uit op een klein stukje kleed zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan..
 8. Krijg je je kleed niet schoon? Laat het dan reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Het kost misschien een paar centen maar je hoeft je oude kleed niet weg te gooien een nieuw exemplaar is altijd duurder.

Een wollen kleed past ook bij jou

Mocht je je afvragen of een wollen kleed bij je past? Geen twijfel mogelijk, tenzij je een (stof)allergie hebt of anderszins last hebt van wol. Hoe je ze ook gebruikt in huis, ze geven altijd een warme uitstraling. Een wollen kleed behoudt zijn positieve eigenschappen en voor elke interieurstijl is er wel een te vinden. Niet alleen in de woonkamer maar ook in de slaapkamer doet wol het goed. Maak een lijstje van de eigenschappen die je in het kleed terug wilt zien. Denk daarbij aan waar je het wilt hebbe, de kleur, structuur, combinatie met andere materialen, hoogpolig of niet, patronen, stijl en handgemaakt of machinaal geproduceerd. Er is zo ontzettend veel mogelijk.

Wol? We breien er een eind aan!

Wat we op de valreep nog even kwijt willen: trends zijn er om je keuze te vergemakkelijken maar je hoeft er je keuze niet door te laten bepalen. Doe vooral waar je je fijn en goed bij voelt en wat het best bij jouw situatie thuis past. De keuze is gewoon te groot om jezelf niet alle vrijheid te gunnen. En als je een kleed gevonden hebt, deel je dan een fotootje op Instagram waarbij je ons tagt, met of zonder breiwerkje en wollen sokken? Daar worden we warm van!

Susanne
Susanne | 40-ish jaar | XXL Cross Stitcher | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Durft met kleur | Woordenknutselaar | Creatieveling in hart en nieren |Susanne op Instagram