WOONKAMER INRICHTEN

Woonkamer inrichten | Plattegrond, Kleurgebruik en lichtplan! | Tips & Tricks

De woonkamer opnieuw inrichten, daar worden veel mensen enthousiast van. Jij toch ook? Waarschijnlijk heb je het hele internet al ondersteboven gekeerd op zoek naar wooninspiratie. Heb je al meerdere interieur borden aangemaakt op pinterest en sta je te springen om je hele woonkamer overhoop te gooien. Toch ben je nog niet begonnen, want deze keer wil je het professioneel aanpakken en geen half werk leveren toch? Dan heb je geluk! Wij hebben namelijk een mooi interieurplan voor je gemaakt om je te helpen bij het inrichten van je woonkamer.

Welke kleur in de woonkamer?
Welke verlichting in de woonkamer?

Begin bij wat je hebt in je huiskamer

We beginnen bij het begin, bij het maken van een plattegrond. Zo breng je duidelijk in kaart wat je op dit moment al hebt. Daarna gaan we samen met jou op zoek naar de juiste kleur voor jouw interieur. We bekijken welke kleuren goed samen gaan en leren je rekening te houden met de lichtinval. Tot slot komt de verlichting in je interieur aan bod in de vorm van een lichtplan. Aangezien je liever vandaag dan morgen start met het opnieuw inrichten van je woonkamer, zullen we maar snel beginnen.

Plattegrond of schets maken

Voordat je kunt beginnen met je woonkamer inrichten is het belangrijk om een plattegrond te maken. Daarmee breng je de ruimte duidelijk in kaart en geef je aan welke meubels er ook in je nieuwe huiskamer terug zullen komen.

Als je geluk hebt, heb je al een plattegrond of bouwtekening van je woning (dit scheelt een hoop werk). Zo niet, raden wij je aan om een schets te maken op schaalgrote. Hierdoor leer je je interieur beter kennen en je voorkomt problemen zoals meubels die niet passen.

Looproutes, woonwensen en meubelplan!

Wanneer je je woonkamer van bovenaf hebt geschetst kan je kijken naar de routing van je interieur. Dit doe je door de natuurlijke looproutes in kaart te brengen. Hierbij geef je aan welke kant een deur op gaat en hoe je bijvoorbeeld naar de achterdeur toe loopt. Zo voorkom je dat je constant voor de tv langs moet lopen of over de bank moet klimmen.

Daarnaast zijn jouw woonwensen van groot belang bij de inrichting van je nieuwe woonkamer. Bedenk daarom goed wat jij belangrijk vind, denk hierbij bijv. aan eten, slapen, koken of werken. Hou hier rekening mee bij de volgende stap.

WOONTREND TIP: Gebruik Rotan , Riet en planten in je woonkamer!

Of je nu in een oude loft woont of een nieuwbouwwoning maakt niet uit.Ā Met deze combinatie maak je van elke ruimte wat moois! Zelfs je (stads)tuintje of balkon knapt er enorm van op.

Schuiven met meubels

Nu komt het leukste gedeelte van het maken van je plattegrond. Het maken van een meubelplan ofwel het intekenen van jouw meubels. Probeer hierbij wel rekening te houden met de juiste schaalgrote van je bouwtekening of schets. (TIP: Maak kopietjes van je meubelplan of teken je meubels op een los A4-tje en knip deze uit).
Je hele huis overhoop halen om je woonkamer opnieuw in te richten is tegenwoordig niet meer nodig. Je kunt namelijk online schuiven met je meubels. Dit scheelt een hoop tekenwerk en je kunt verschillende woonstijlen uitproberen voordat je echt aan de slag gaat, wel zo handig. Voorbeelden hiervan zijn Floorplanner of Floorplanner. Hiermee maak je in mum van tijd een online plattegrond of zelfs 3d tekening van je woonkamer.

Welke kleuren moet ik gebruiken in mijn woonkamer?

Waarschijnlijk heb je op Pinterest al genoeg mooie kleurcombinaties voorbij zien komen. Toch is het belangrijk om niet zomaar elke trendkleur in je interieur op te nemen. Een kleur kan je interieur namelijk maken of breken. De manier waarop een kleur gecombineerd of gebruikt wordt is van invloed op het eindresultaat.

Hou rekening met de lichtinval

Een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee dient te houden is de lichtinval in de woonkamer. Deze is namelijk erg bepalend voor de beleving van de door jou gekozen kleuren. Licht dat vanuit het noorden en oosten het huis binnenkomt is koel licht, dit komt doordat de zon in het zuiden ondergaat.

Lichtinval vanuit het zuid-westen?

Ligt jouw woonkamer op het zuiden? Dan komt er vaak veel en warm licht je huiskamer binnen. Je kunt dan beter kiezen voor warme en donkere kleur om je woonkamer gezellig en sfeervol te krijgen. Kies dan voor kleuren die licht absorberen, zoals bruin, donkergroen of donkerrood.

Lichtinval vanuit het noord-oosten?

Licht jouw woonkamer op het noord-oosten?Ā  Dan komt er waarschijnlijk minder (direct) licht de woonkamer binnen gedurende de dag. Dan kun je het beste kiezen voor lichte kleuren zoals, wit, lichtgrijs, lichtblauw. Deze kleuren reflecteren meer licht, hierdoor zie je deze kleuren ook veel terug in een Scandinavische interieur.

TIP: Neem kleurstalen mee naar huis en bekijk ze op verschillende plekken in je woning.

Trendkleuren in je woonkamer

Als je weet welke kleurencombinaties je kunt gebruiken, kun je eindelijk naar de bouwmarkt rennen. De grote spelers zoals histor en flexa zetten in op gewaagde, zichtbaer kleuren in de woonkamer. Dit is volgens flexa de kleur van het jaar 2018, “heart wood”.Ā Twijfel je toch nog over de kleur die je op je muur wilt schilderen, dan hebben wij hieronder nog wat leuke wooninspiratie voor je naast elkaar gezet. Dit kan jouw woonkamer zijn, als je durft ;-).

Verlichting in je woonkamer

Verlichting staat bij veel mensen op de laatste plek op het prioriteitenlijstje. Dat is zonde, want met verlichting kan je zoveel extra sfeer in je interieur brengen. De natuurlijke lichtinval heeft (vooral in noordelijke landen, zoals Nederland) een grote invloed op je lichtplan. Een interieur met kleine ramen op het noorden heeft natuurlijk veel meer verlichting nodig, dan een woonkamer met grote ramen op het zuiden. Het lichtplan bestaat meestal uit drie verschillende onderdelen: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting – Plafondlampen en spots

De basisverlichting bestaat uit plafondlampen, wandlampen en spots. Hoewel de basisverlichting niet bedoelt is om de woning knus en gezellig te maken, is deze toch onmisbaar in je woning. Je wilt tenslotte wel wat kunnen zien als je je woonkamer binnen komt.

Werkverlichting – Bureaulampen

Evenals de basisverlichting is de werkverlichting ook niet bedoeld om je huis sfeervol te verlichten. De werkverlichting is vooral bedoeld om je leven aangenamer te maken. Zo is een lamp in de afzuigkap enorm handig tijdens het koken en kun je niet zonder de inbouwspots bij de de spiegel.

Sfeerverlichting –

Je woonkamer “cosy” inrichten is jouw doel! Dat snappen we, daarom hebben wij hieronder een hoop inspiratie voor je verlichting neergezet. Van hanglampen tot aan verlichting op de vloer. Hier vind je precies dat wat je nodig hebt om van je woonkamer de fijnste plek van je hele woning te maken. Succes! En heb je vragen of feedback? Schroom dan niet om even contact met ons op te nemen. Dat vinden we namelijk harstikke leuk!