Onlangs maakte Pantone de kleur van het jaar 2020 bekend: Classic blue. Een tijdloze en duurzame blauwe tint. Een hele mooie kleur om je interieur een nieuwe look te geven. Januari is bij velen de tijd om het huis een nieuw uiterlijk te geven. Dit komt omdat je huis weer saai oogt als alle kerstdecoratie verbannen is naar de zolder. In deze blog laat ik jou een aantal ideeƫn zien hoe je deze mooie diepe kleur blauw in je interieur kunt gebruiken, zodat je in het nieuwe jaar direct aan de slag kan.

bron: Dezeen

Invloed van kleur

Al meer dan 20 jaar maakt Pantone, naast veel andere kleurspecialisten, een kleur van het jaar bekend. Opvallend is dat de kleur van Pantone regelmatig behoorlijk afwijkt van de trendkleuren van verfspecialisten als Flexa en Histor. De kleurkeuze van Pantone is vaak wat gedurfder, maar daarom zeker niet minder mooi! De kleur van dit jaar komt wel heel dicht in de buurt van de kleur van Histor: Chinese Porcelain. Maar het Classic Blue is nog iets dieper en daarmee ook een perfecte kleur voor je interieur.

Nu houd ik wel van een kleurtje in huis, kleur geeft je huis persoonlijkheid en eigenheid, maar wist je dat kleur ook invloed heeft op je gemoedstoestand? Kleur kan bijvoorbeeld bijdragen aan ontspanning, maar dat ook juist in de weg staan.

Slapen in blauw

In je slaapkamer wil je fijn (en ontspannen) kunnen slapen. Het kiezen van de juiste kleuren kan daar zeker invloed op hebben. Het is algemeen bekend dat kalme en lichte kleuren de bloeddruk en hartslag verlagen en je een rustig gevoel geven. De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan waarin de invloed van kleur op de kwaliteit van de nachtrust onderzochten. De belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken: kalme kleuren, zoals blauw en groen scoren het beste. Blauw is daarbij wel echt de grote winnaar, mensen die slapen in een blauwe slaapkamer slapen gemiddeld bijna 8 uur en worden het meest gelukkig en positief wakker. Het Classic Blue is dus een hele goede kleur voor je slaapkamer. Diepe blauwtinten geven je een gevoel van rust.
bron: Roomed

Aan het werk

Diepe blauwtinten werken daarnaast ook concentratie verhogend en verhelderd. Daarnaast staat een blauw-tint voor vertrouwen. Een diepe blauwe kleur is dus ook een heel geschikte kleur voor een kantoor of een home-office. Natuurlijk moet je nu niet direct je hele kantoor in een kleur schilderen, dan versterkt dit je werkzaamheden zeker niet, maar zorgt het juist voor stress! Maar blauw toepassen als accent werkt absoluut.

bron: Dezeen

Ruimte

Er wordt nog vaak (ten onrechte) gedacht dat donkere kleuren een ruimte kleiner maken en dat muren in diepe kleuren op je af komen. Een donkere kleur klinkt misschien eng, maar het is een echte sfeermaker. Een donkere muur geeft een ruimte gelijk warmte. Een donkere tint op een wand maakt bijvoorbeeld je woonkamer niet kleiner, het creƫert juist diepte, als je het goed toepast. Kies voor ƩƩn accentmuur. Donkere kleuren associƫren we met luxe. Een donkerblauwe muur zal je woonkamer dan ook gelijk een upgrade geven. Helemaal als je het ook nog combineert met luxe materialen zoals fluweel en marmer.

bron: Femkeido

Blauw, blauwer, blauwst

Overtuigd van een mooie Classic Blue in huis? Dan kun je aan de slag. Je kunt, misschien voor de hand liggend, een van de wanden volledig in deze kleur schilderen. Maar een vlak of een gedeelte van de wand maakt het juist wat meer bijzonder. Misschien wat gedurfder maar zeker een mooi statement: een kastenwand of scheidingselement in deze diepe kleur is erg mooi en je maakt er gelijk een groot gebaar mee. Wat je interieur echt een eigen gezicht geeft.

Wil je iets minder lef tonen in je interieur? Een bank in (diep) blauw is ook echt heel erg mooi. Wil je juist meer lef tonen? Schilder het plafond mee in de kleur van je wand(en). Een groot gebaar met een groots effect.Ā Het Classic blue laat zich ook heel goed combineren, met groentinten, pastellen, warme okers of rustige aardetinten. Heb jij dit nu als basis voor je interieur? Kies dan voor een aantal mooie blauw kussens in combinatie met een lekker plaid en dan geeft je het interieur met een klein gebaar toch een nieuwe look. Hoe blauw durf jij te gaan in 2020?

Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Wat is het beste moment om mijn huis te verkopen?

Wat is het beste moment om mijn huis te verkopen?

Je speelt al tijden met het idee om je huis in de verkoop te zetten. Misschien kom je ruimte tekort of wordt het huis juist te groot. Misschien wil je wel in een andere omgeving wonen. Of je bent gewoon toe aan iets geheel nieuws. Er kunnen tal van redenen zijn waarom...

Lees meer
Waar moet je op letten bij het schoonmaken van je dakgoten

Waar moet je op letten bij het schoonmaken van je dakgoten

Waar moet je op letten bij het schoonmaken van je dakgoten Het reinigen van dakgoten is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je huis, maar het wordt vaak over het hoofd gezien. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot ernstige problemen, zoals waterschade aan je...

Lees meer