November loopt bijna op zijn eind en de laatste maand van 2019 komt in zicht. Heel stiekem kunnen we al even vooruit kijken naar 2020 en dan in dit geval naar de interieurtrends van 2020. Daarom heb ik een aantal interieurtrends voor 2020 voor je op een rij gezet, om je alvast wat inspiratie te geven voor een nieuw (woon)jaar!

Tranquil Dawn

De afgelopen periode hebben de verschillende kleurspecialisten al hun visie op de kleuren voor 2020 gegeven. Zo introduceert Flexa Tranquil Dawn: een rustige zachte tint in het midden tussen groen, blauw en grijs. Een rustgevende kleur als tegenhanger voor de wereld om ons heen die steeds hectischer en digitaler wordt. Terwijl Histor met Chinese Porcelain juist kiest voor een diepe blauwtint. Een veel donkerdere kleur, maar ook een kleur die rustgevend werkt en die je even weglaat dromen van alle stress en drukte om je heen. Rustgevend en ontspanning zijn bij beide verfspecialisten dus belangrijk.

bron: Histor

Nature chique

Eigenlijk gaan de echte woontrends een stuk verder dan ā€˜slechtsā€™ een nieuwe kleur. We zijn ons steeds bewuster van het idee dat we zuiniger om moeten gaan met de wereld om ons heen. Duurzaamheid en milieubewust zijn twee sleutelwoorden die al enige tijd belangrijk zijn in de interieur- en designwereld. Volgend jaar zal deze trend alleen maar verder groeien. We zijn steeds bewuster bezig met hoe en waar onze meubels en accessoires gemaakt worden en we kiezen bewust voor ambacht en handwerk. Ook hergebruik van oude materialen en experimenteren met innovatieve en duurzame materialen, zijn een bron van inspiratie voor ontwerpers en bedrijven. Het leuke is dat duurzaam en schoonheid inmiddels goed samen gaan. Steeds vaker zie je dat mooie producten geen schadelijke gevolgen hebben voor het milieu.

Deze trend heeft zeker ook invloed op de kleuren en materialen in huis. Natuurlijke materialen als hout en marmer zijn al heel populair. Maar ook texturen van (natuurlijke) materialen zullen nog belangrijker worden. Zoals fluweel, weefsels van hennep, wanden van kurk, maar ook meubels afgewerkt met jute en riet. Deze natuurlijke en iets meer ruwe materialen krijgen wel allemaal een wat chiquer randje. Meubels en accessoires zijn mooi afgewerkt en natuurtinten worden gecombineerd met een zachte glans. Deze trend is luxe, maar wel verantwoord en duurzaam.

Ont-spullen

Door de drukte van ons leven zijn we in onze woonomgeving juist steeds meer op zoek naar rust en ruimte. Alles mag een beetje minder uitbundig en meer bewust gekozen worden. Waar we eerder veel meer snelle aankopen deden, meegingen in iedere trend en ieder seizoen ons huis in een andere kleur stijlden. Zijn we langzaam steeds meer bezig om juist spullen om ons heen te verzamelen die we echt nodig hebben of die van waarde zijn. Ont-spullen wordt in het komende jaar nog groter en je ziet dat we steeds meer willen investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kwaliteitsmeubelen met respect voor de natuur en onze planeet.

Klein = fijn

Al jaren gaan steeds meer mensen in de stad wonen. Er worden steeds meer kleine appartementen gerealiseerd. Woonomgevingen van 50m2 of kleiner zijn heel normaal. Ontwerpers en architecten worden hiermee uitgedaagd om heel effectief om te gaan met de beperkte vierkante meters en dat levert een hoop creatieve oplossingen op. Hierdoor ontstaat ook langzaam de nieuwe trend ‘hybride wonen’. We stappen af van de traditionele indeling van een huis, met een woonkamer, aparte slaapkamers en een losstaande keuken. De verschillende woonfuncties worden juist op een slimme manier gecombineerd, zodat je ook op een klein oppervlakte riant kunt wonen. Omdat we daarnaast ook steeds meer van huis uit werken, is het een extra uitdaging om werk en ontspanning te combineren.

Dit ‘hybride wonen’ kun je natuurlijk ook toepassen als je de eigenaar bent van een huis met iets meer vierkante meters. Het komt er eigenlijk op neer dat je verschillende woonfunctie op een mooie manier kunt combineren. Gooi de keuken open en maak van het keukeneiland een plek waar je met vrienden en familie kunt borrelen en eten. Verban je thuiswerkplek niet naar de zolder, maar zorg juist voor een fijne plek in de woonkamer. Gooi ruimtes open, laat ze in elkaar overgaan en combineer verschillende functies, dat is ‘hybride wonen’.

kleurRIJK

Mocht je nou door de voorgaande 4 trends het idee krijgen dat alles sober, ingetogen en bescheiden moet zijn, dan bewijst deze laatste trend het tegendeel. Duurzaam en verantwoord kan ook heel goed samen gaan met meer uitbundig en kleurrijk. Het mixen van stijlen mag in het nieuwe jaar nog altijd. Juist het maken van eigen combinaties met heldere kleuren en contrasten zorgt voor leven in je interieur. Mix een bijzondere tweedehands (fluwelen) bank, maar een met een nieuw meubel. Wel laten we het bohemien langzaam een beetje meer los. Het mag wat ruwer, industriƫler, misschien zelfs een beetje Urban.

De vormen zijn wat strakker en de kleuren wat harder, maar het hoeft allemaal niet perfect te zijn: een tikkeltje imperfect mag! Krachtige en heldere kleuren worden wel gecombineerd met bijvoorbeeld beton grijs of natuurlijke beige tinten. Ook hier zie je dat duurzaamheid belangrijk is, maar op een geheel eigen manier. Want naast natuurlijke materialen als rubber en hout, is gerecycled plastic hier helemaal op zijn plaats, vooral in krachtige kleuren. Ā 

bron: INretail

Een aantal trends die we de afgelopen jaren al langzaam op zagen komen, Ā zetten dus ook absoluut door in 2020. En eigenlijk passen al deze trends helemaal in iets waar we ons langzamerhand steeds meer van bewust zijn: duurzamer en meer milieubewust leven. Niet meer ieder half jaar ons interieur volledig op zijn kop zetten, maar juist meer bewuste keuzes maken. En er vooral voor zorgen dat onze woonomgeving een plek wordt, waar je je thuis voelt en waar je tot rust kunt komen.

Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

DĆ© woontrends van 2024

DĆ© woontrends van 2024

Organische vormenĀ  Niet alles hoeft strak en recht te zijn in 2024. Vloeiende organische vormen wordt een grote trend in 2024. Deze vloeiende vormen zorgen voor rust en ontspanning in een ruimte. En je kunt het ook in alles terug laten komen, in de bank, eettafels,...

Lees meer
De veelzijdigheid van stalen deuren met glas

De veelzijdigheid van stalen deuren met glas

Ben je op zoek naar een manier om je interieur een eigentijdse uitstraling te geven en tegelijkertijd functionaliteit toe te voegen? Dan zijn stalen deuren met glas misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze opvallende deuren hebben de afgelopen jaren steeds meer...

Lees meer
Isolatietrends en innovaties om in de gaten te houden

Isolatietrends en innovaties om in de gaten te houden

Isolatie is een essentieel aspect van het bouwen en verbeteren van woningen. Het speelt een cruciale rol bij het handhaven van een comfortabel binnenklimaat, het verminderen van energieverlies en het verbeteren van de energie-efficiƫntie. In de loop der jaren hebben...

Lees meer