Trends kun je voorspellen, maar je kunt ook trends zetten. Drie verschillende specialisten in kleur, Pantone, Histor (PPG Paints) en Flexa, roepen jaarlijks een kleur uit tot kleur van het jaar. Aangezien 2019 al even op weg is en deze tijd van het jaar zorgt voor verfkriebels, wil ik in deze blogpost deze kleuren analyseren. Lijken ze op elkaar? Hoe vergelijken ze zich tot de kleuren van het jaar 2018? Wat zeggen deze kleuren over de trends? Al die vragen zal ik proberen voor je te beantwoorden!

Terugblik op de trendkleuren van 2018

Ter schepping van context blikken we eerst even terug op de trendkleuren in het vorige jaar. Dit waren Heart Wood van Flexa, Climax van Histor en Ultra Violet van Pantone. Heart Wood is een vergrijsde roze tint, Climax een verzadigde donkerblauwe kleur en Ultra Violet een felle intense paarse nuance. Er is niet direct één trend te herleiden uit deze kleuren, behalve dat het geen subtiele kleuren zijn. Allemaal zijn het sterke accenten, die ver van wit verwijderd zijn. Verder bevinden alle kleuren zich in het areaal tussen roze en blauw: groen en geel is totaal niet terug te vinden.

Pantone Color of the Year 2019 – Living Coral

We trappen af met de meest extreme kleur. Dit is wederom Pantone met Living Coral: een felle, bijna neon mix van roze en oranje. Het is een meer verzadigde variant op de kleur zalmroze, met een iets meer gele ondertoon. Net als vorig jaar is dit een duidelijke accentkleur, ik zie het niet snel gebeuren dat het dé interieurtrend wordt om hele muren in deze kleur te verven. Waar Ultra Violet gedachtes opriep aan hypermoderniteit, technologie en stoerheid, roept deze tint toch andere gevoelens op. Living Coral is wat zachter, wat vriendelijker en -zoals de naam al zegt- wat natuurlijker.

PPG Paints Color of the Year 2019 – Night Watch

PPG Paints, producent van onder andere Histor, roept de kleur Night Watch uit tot kleur van het jaar 2019. In 2018 heeft Histor zelf een kleur van het jaar uitgeroepen, voor 2019 is dit niet het geval. In tegenstelling tot de blauwe tint van vorig jaar, gaan we nu naar een vorstelijk donkergroen. Denk aan de kleur van de deuren van herenhuizen en het houtwerk op Zaanse huisjes. In hun promotiemateriaal combineren ze de kleur ook opvallend met gouden accenten, wat wederom het luxegevoel naar boven haalt. Dit in tegenstelling tot de blauwe kleur van vorig jaar, die meer zijn identiteit ontleende aan termen als sereniteit en dromerig.

Flexa Kleur van het Jaar 2019 – Spiced Honey

Als jij iemand bent die veel op Instagram zit, dan ben je deze kleur vást en zeker al eens tegengekomen. Spiced Honey is een bijzondere kleur tussen okergeel en goudbruin in. Net als Heart Wood van vorig jaar zit er een goede dosis aan grijs in de kleur. Echter, deze kleur ‘springt’ meer in het oog door de gele basis. Spiced Honey wordt op vele manieren gecombineerd in het promotiemateriaal van Flexa, van basiskleur voor de muren tot accentkleur in een wit interieur. De kleur doet denken aan zonnebloemen, herfstzon, graanvelden en -zoals de naam al zegt- honing. Dit in tegenstelling tot Heart Wood, die meer als vergrijsd roze vooral bijzonder was door de spannende mix tussen masculiniteit en femininiteit.

Overeenkomsten tussen de kleuren

Alle kleuren zijn op hun eigen manier beduidend anders dan hun voorgangers van 2018. Opvallend vind ik dat vorig jaar de groene-gele kant van de kleurencirkel niet aan de orde kwamen, en nu juist blauw-paars niet meer terugkomt. Het is dan ook zeker geen logische vervolgstap, deze kleuren duiden op een sterke trendbreuk. Spiced Honey en Night Watch zijn beiden kleuren die meer verwijzen naar goud, zon en luxe. Living Coral is enkel met deze kleuren te verbinden door te verwijzen naar de tint van ochtendrood. Alle drie kleuren spelen wel mooi samen, ze vloeken niet direct bij elkaar. Dat was vorig jaar wel anders, met Climax en Ultra Violet als meest vloekende kleuren ooit.

Wat zegt dit overall over interieurtrends?

Het is misschien iets te ver gezocht allemaal, maar uit deze kleuren zijn misschien trends te destilleren. Of als dat niet lukt kunnen we in ieder geval bepalen wat niet meer trendy is. Zo merk ik een sterke overgang op naar donkerdere, royale kleuren. Ook gaan we voor de kleur van het jaar van Flexa over van een roze teint naar een sterke honinggeel. Gecombineerd met wat ik op Instagram opmerk, zie ik dat de kleur geel echt groot is geworden 2019. Pantone laat zien dat ze wat zachter het nieuwe jaar in gaan, in tegenstelling tot het schreeuwerige Ultra Violet. Histor zet al zijn geld op de boutique stijl met goud en donkere kleuren. Als je hier conclusies uit kan trekken zou ik zeggen dat de trend van velours nog lang niet voorbij is! Wat denk jij van deze kleuren? Laat het ons weten in de comments! We horen graag van jou en of wij jou geïnspireerd hebben. 

Karst

Karst

26 jaar | styling op de m2 held | TOP Blogger Wonderewoonwereld.nl | Vintage | Luxe | Thrifted | Woordkoning | Karst op Instagram

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Waarom moet jij kiezen voor een houten vloer?

Waarom moet jij kiezen voor een houten vloer?

Het kiezen van een nieuwe vloer is erg lastig. Elke vloersoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een nieuwe houten vloer is iets wat veel mensen tegenwoordig kiezen. Maar waarom is deze keuze zo populair? In dit artikel vertellen we de voordelen van een houten vloer....

Lees meer
Rotan eetkamerstoel: retro en trendy in één

Rotan eetkamerstoel: retro en trendy in één

Bij rotan denk je al snel aan de  jaren ’60, maar de rotan eetkamerstoel is juist een super trendy item voor in huis! Net als velvet is rotan een trend die voorlopig nog niet weg te denken is. Het leuke aan rotan is dat het niet alleen past in een botanisch of retro...

Lees meer
Classic blue, de trendkleur voor 2020

Classic blue, de trendkleur voor 2020

Onlangs maakte Pantone de kleur van het jaar 2020 bekend: Classic blue. Een tijdloze en duurzame blauwe tint. Een hele mooie kleur om je interieur een nieuwe look te geven. Januari is bij velen de tijd om het huis een nieuw uiterlijk te geven. Dit komt omdat je huis...

Lees meer