Ondanks dat we van tijd tot tijd nog kunnen genieten van wat fijne (na)zomerdagen, staat de herfst toch echt voor de deur. Tijd om de BBQ en de tuinbank in te ruilen voor de openhaard en een fijn vloerkleed. Bij mij slaat na de zomer de veranderdrang meestal weer toe. Natuurlijk kun je dan rigoureus de boel omgooien, maar ook met een aantal kleine veranderingen kun je groots resultaat behalen. Een mooi vloerkleed is een hele goede manier om bijvoorbeeld je woonkamer een nieuwe look te geven. In deze blog zet ik de mooiste vloerkleden op een rij aan de hand van een aantal (woon)trends voor 2020.
bron: italianbark.com

‘In the Mix’

De afgelopen jaren zagen we al kleur, het komende jaar gaan we nog meer kleur in het interieur terugzien. Rood, blauw, geel, roze: harde kleuren die prima met elkaar gecombineerd kunnen worden. Naast kleur kun je ook verschillende materialen en stijlen combineren. Voor deze trend heb je wel een portie lef nodig, maar je hoeft natuurlijk niet gelijk alle muren in je huis van een andere kleur te voorzien. Met een vloerkleed kun je ook eenvoudig kleur toevoegen aan je interieur.

Waar je de afgelopen jaren nog veel vloerkleden in één kleur (of ton-sur-ton) zag, mag er nu veel kleur in één kleed zitten; kleurblokken, strepen in felle kleuren, verschillende structuren het kan allemaal. Eén ding is zeker, je interieur ‘kleurt’ hier flink van op. Durf je een stapje verder te gaan? Combineer dan verschillende kleden met elkaar. Wedden dat je interieur er na deze aanpassing heel anders uitziet?

bron: vogue.com.au

‘Flintstone chique’

De naam (de credits hiervoor zijn niet voor mij) zegt natuurlijk al een hoop; natuurlijke materialen met een chique randje. Zo langzamerhand beginnen we ons toch serieuze zorgen te maken om de houdbaarheid van onze planeet. Daardoor ontstaat er meer behoefte aan milieuvriendelijke interieurproducten en accessoires, maar deze mogen wel een gevoel van luxe uitstralen. Daar haakt deze trend heel mooi op in met luxe uitgevoerde producten in verantwoorde en duurzame materialen.

Als je dit vertaald naar vloerkleden, dan kun je denken aan mooie weefsels, gemaakt van natuurlijke materialen. Wol past hier perfect bij. Ook het contrast tussen onregelmatige, imperfecte en strakke vormen sluit hierop aan. Kleden in natuurlijke en warme kleuren, aangevuld met een beetje glans van goud en zilver, passen helemaal in deze trend.

Bron: homedeco.nl

‘Werelds’

Eigenlijk is deze trend misschien wel een beetje een mix tussen de twee bovenstaande trends. Beïnvloed door Folklore en invloeden van verschillende culturen vanuit de hele wereld in vrolijke heldere kleuren gecombineerd met meer vergrijsde tinten. Materialen met een natuurlijk uitstraling passen hier goed bij en het contrast tussen ruwe en verfijnde materialen zie je hier absoluut terug.

Vloerkleden waarin prints uit verschillende culturen gecombineerd worden zijn binnen deze trend helemaal op zijn plaats. Wanneer je meerdere vloerkleden combineert, geef je het interieur gelijk een ‘wereldse’ look. Deze ‘eclectische’ stijl laat zich ook heel goed combineren met een strak en licht interieur. En met een vloerkleed met een Afrikaans geïnspireerde print heb je toch ook iedere keer weer een beetje het gevoel dat je op vakantie bent.

bron: smackbangdesigns.com

‘Slow it down’

Als je de bovenstaande trends bekijkt, dan zou je zomaar kunnen denken dat het allemaal niet gek genoeg kan en ergens klopt dat ook wel. Maar daarnaast zie je ook een duidelijke tegenbeweging ontstaan. We worden tenslotte al de hele dag omringd door prikkels, we worden overladen door informatie en nieuws en soms moet je daar even uit kunnen ontsnappen. Deze laatste trend haakt hier helemaal op in. Je huis is hierbij de omgeving waar je even ontsnapt uit de dagelijkse drukte en waar je echt even tot rust komt. Je huis wordt je dagelijkse ‘retreat’ om je terug te trekken uit de drukte.

Vloerkleden in ronde of afgeronde vormen zijn hier helemaal op zijn plek. Kleden in zachte pastelkleuren en natuurtinten met soms misschien een klein accent in bijvoorbeeld roze. Dit keer geen overdadige prints, maar juist aandacht voor mooie materialen, bijzondere weefsels en structuren. Contrast wordt hier gemaakt door bijvoorbeeld verschillende hoogtes, grof tegenover verfijnd, open naast gesloten weefsels. Dessins zijn hier echt ondergeschikt. De gebruikte materialen hebben een matte en poederachtige uitstraling, met heel af en toe een klein beetje glans.

bron: bestfurniturish14.top

 

‘Eye-catcher’

Natuurlijk moet je bij de aanschaf van een nieuw (of tweedehands) vloerkleed vooral kijken naar wat je zelf mooi vindt. De trends kunnen je wel inspireren om niet direct te kiezen voor een standaard optie. Een vloerkleed mag namelijk ook een echte eyecatcher zijn, zeker wanneer je meubels wat meer in basiskleuren gekozen zijn. Of je nu kiest voor een vloerkleed in drie felle kleuren, een vloerkleed met een mix van patronen, een combinatie van twee kleden met verschillende prints, je geeft je interieur hier in één keer een nieuw uiterlijk mee! En wanneer je interieur een kleine facelift heeft gekregen is het lang niet zo erg meer om de zomer achter ons te laten en weer lekker binnen op de bank te kruipen.
Iris

Iris

37 jaar | interior designer | urbanjungles | gek op kleur |spaart bijzondere souvenirs | reisverslaafd

Heb je zin om meer te lezen? Dan is dit iets voor jou!

Dé woontrends van 2024

Dé woontrends van 2024

Organische vormen  Niet alles hoeft strak en recht te zijn in 2024. Vloeiende organische vormen wordt een grote trend in 2024. Deze vloeiende vormen zorgen voor rust en ontspanning in een ruimte. En je kunt het ook in alles terug laten komen, in de bank, eettafels,...

Lees meer
De veelzijdigheid van stalen deuren met glas

De veelzijdigheid van stalen deuren met glas

Ben je op zoek naar een manier om je interieur een eigentijdse uitstraling te geven en tegelijkertijd functionaliteit toe te voegen? Dan zijn stalen deuren met glas misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze opvallende deuren hebben de afgelopen jaren steeds meer...

Lees meer
Isolatietrends en innovaties om in de gaten te houden

Isolatietrends en innovaties om in de gaten te houden

Isolatie is een essentieel aspect van het bouwen en verbeteren van woningen. Het speelt een cruciale rol bij het handhaven van een comfortabel binnenklimaat, het verminderen van energieverlies en het verbeteren van de energie-efficiëntie. In de loop der jaren hebben...

Lees meer